På Fyra Hovar

Cavaletti för första gången sedan igångsättningen
 
Sixten känns såpass fräsch nu, så idag tog vi fram två cavalettibockar och ställde ut i ridhuset. Dels för att göra något annat, men också för att hitta framåtbjudningen. Han var mjukare och mer samarbetsvillig idag. Ju mer jag rider, desto bättre känns han och det är positivt. Redan från start var jag noga med att hitta aktiviteten i samtliga gångarter. Det finns inget som heter att sega och dra benen efter sig. Istället fick han aktivt jobba hela passet, och det gav utdelning snabbare. 

Mot slutet skuttade vi över de två cavalettibockarna vilket kändes väldigt okomplicerat. Han tyckte det var roligt och sög tar i "hindret". Den första gången såpass mycket att han drog iväg helt. Så länge han tycker det är roligt gör det inte så mycket om han blir lite stark första gången. Bara han lyssnar nästa gång. 


Bra ridpass med nytt upplägg


Igår red jag och Sixten ett riktigt bra pass i ridhuset. Upplägget var något annorlunda från hur vi brukar göra. Den senaste tiden har vi mest skrittat och galopperat då han många gånger "tappar bakbenen" i traven. Det känns som en snubbling och efter det har han haltat till och vi har fått avbryta. Detta har bara skett just i traven, både när jag ridit och när han sprungit i hagen. Efter rådfrågning är teorin att han är svag i sina bakknän, som i sin tur inte orkar med (kort förklarat).

Lösningen på detta är att långsamt stärka honom. Han ska trava långsamt, men utan att tappa bakbensaktiviteten. Det är när det går för fort han inte orkar med att hålla ihop kroppen och snubblar till. Det är alltså kort trav, eller arbetstrav som gäller. I galoppen däremot kan man rida på mer framåt.

Utifrån detta koncept jobbade vi igår och resultatet blev klart bättre. Han höll ihop sig i traven och fick till en bättre bärighet. Det krävdes lite muskelstyrka av oss båda och jag fick kämpa en del för att få igenom alla hjälper ordentligt. Men sedan mot slutet lossade det och han gav efter i riktigt låg form även i galoppen. Många gånger annars kör han stilen huvudet upp och bli stark i galoppen. Inte så konstigt i och för sig, det är ju jobbigt att behöva anstränga sig. Igår gjorde han det riktigt bra!

Hemma från semestern


Igår kväll kom vi tillbaka hem från semestern i Falsterbo. Det är alltid lika inspirerande att vara där. Vi såg många fina hästar både gamla som unga. Höjdpunkterna var nations cup och derbyt på de dagarna vi var där.

I år handlade vi litegrann, bland annat två flugtäcken och nya höpåsar. Jag stod med kameran i högsta hugg och fotade de klasser vi kikade på. Bilder därifrån kommer senare, de ska fixas till och gås igenom först. Täcket på bilden nedan pryder nu mina två goingar!