På Fyra Hovar

Bra ridpass med nytt upplägg


Igår red jag och Sixten ett riktigt bra pass i ridhuset. Upplägget var något annorlunda från hur vi brukar göra. Den senaste tiden har vi mest skrittat och galopperat då han många gånger "tappar bakbenen" i traven. Det känns som en snubbling och efter det har han haltat till och vi har fått avbryta. Detta har bara skett just i traven, både när jag ridit och när han sprungit i hagen. Efter rådfrågning är teorin att han är svag i sina bakknän, som i sin tur inte orkar med (kort förklarat).

Lösningen på detta är att långsamt stärka honom. Han ska trava långsamt, men utan att tappa bakbensaktiviteten. Det är när det går för fort han inte orkar med att hålla ihop kroppen och snubblar till. Det är alltså kort trav, eller arbetstrav som gäller. I galoppen däremot kan man rida på mer framåt.

Utifrån detta koncept jobbade vi igår och resultatet blev klart bättre. Han höll ihop sig i traven och fick till en bättre bärighet. Det krävdes lite muskelstyrka av oss båda och jag fick kämpa en del för att få igenom alla hjälper ordentligt. Men sedan mot slutet lossade det och han gav efter i riktigt låg form även i galoppen. Många gånger annars kör han stilen huvudet upp och bli stark i galoppen. Inte så konstigt i och för sig, det är ju jobbigt att behöva anstränga sig. Igår gjorde han det riktigt bra!