På Fyra Hovar

Övningar med bommar
 
Här kommer ett tips på två övningar med bommar som jag ridit det senaste. Jag tycker att det är perfekt när det ligger framme bommar på ridbanan. På vår anlägginng rör sig många hästar och ryttare och det ändras om ganska mycket med bommar och hinder vilket jag tycker om. Övningen till vänster fanns framme när vi red den, medan övningen till höger hittade mamma och jag på. 
 
Voltövning över bommar: (övningen till vänster)
Bommarna läggs ut med en bom i varje "kvart" på voltspåret. Det är viktigt att ha lika avstånd mellan varje bom för att kunna få ett jämnt flyt mellan bommarna. Jag red denna övningen i både skritt och trav, men har man en balanserad häst kan övningen även göras i galopp. Att tänka på är att ha ett ordentligt stöd på yttertygeln, och att rama in hästen över bommarna. Hästen ska vara formad kring innerskänkeln. Utmaningen för ryttaren är att hamna rätt i voltspåret. Det verkar lättare än vad det är och är en övning där man kan stämma av om man har hästen mellan hand och skänkel. 
 
Åttvolt över bommar: (övningen till höger)
Denna övningen är perfekt att värma upp över. Man rider en åtta över valfritt antal bommar i mitten. Jag försökte rida som en oval över bommarna och satsade på att få hästen kring innerskänkeln och böja igenom kroppen samtidigt som man får fånga upp på yttersidan för att inte tappa bogarna. Vill man kan man även testa att öka tempot i kurvan före bommarna. Sixten svarade väldigt bra på det och fick igång kroppen ordentligt. En enkel övning som inte kräver mycket material. Tre bommar räcker. 
#1 - Matilda - Allt och lite till...

Jag älskar att lägga in bomövningar i det vardagliga arbetet på ridbanan, tycker det är perfekt när det alltid ligger bommar ute. :D När min ponny var hel var ridbanan alltid tom och skulle vara det, nu när han inte är det så ligger det bommar ute konstant :P