På Fyra Hovar

Trender och förändringar inom ridsporten
 Precis som med allting annat kommer och går det vissa trender i ridsporten. Vissa gillar man och andra förstår man sig kanske inte på. Jag har därför gjort en liten lista med mer eller mindre nya trender och förändringar som jag tycker att man ser just nu och tänker skriva några rader om vad jag tycker om de olika.
 
 
+ En av de mest positiva trenderna man kan se just nu är att fler och fler ryttare i de högre dressyrklasserna faktiskt tävlar i hjälm. Jag tycker att det är roligt att se att fler väljer säkerhet framför utseende vilket också är anledningen till att denna punkten hamnar överst i min lista. I dagens samhälle avlas det fram hästar med mycket blod, rena ferrarisarna. En olycka händer så lätt, och även den mest välutbildade dressyrhästen kan bli rädd och ta till flykten. Vad man har eller inte har på huvudet när man rider hemma tycker jag är upp till var och en, men jag är inte främmande för ett hjälmkrav även på dressyrtävlingar. 
 
+ Nästa tummen upp på listan handlar om en större valfrihet av utrustning när det kommer till tävling. Det jag framförallt syftar på är att kandar blir valfritt i dressyren. Jag tycker att valfrihet är positivt. Att även sporrar blir valfritt ger jag en tummen upp till. Varför krångla till det med extra mycket utrustning om hästen fungerar bättre utan?
 
- Något jag däremot ställer mig lite frågande till är den nya åldersindelningen för att tävla ponny. Att åldersgränsen höjts till 20 år istället för 18 tycker jag är positivt. Många mindre ryttare ges då chansen att få njuta några år extra tillsammans med sin ponny. Det är uppdelningen i varje kategori som jag är tveksam över. Nu tävlar jag ju i och för sig inte ponny så det vore mer rimligt att fråga er ponnyryttare vad ni tycker? Till er som varit ute och tävlat i år, vad tycker ni om att bli indelade efter ålder? Är det krångligt eller fungerar det bra? Dela gärna med er av era erfarenheter! 
 
- När vi ändå pratar trender känns det som att denna punkten är självskriven. En av de största trenderna under de senaste åren måste väl ändå vara den med frihetsridning. Det plockas av utrustning både från häst och ryttare, allt för att det ska vara så naturligt som möjligt. Jag måste säga att jag är lite kluven i frågan. En del av mig tycker att det är kanonbra att fler satsar på naturlig hästhållning där man lägger tid på att jobba mer från marken med sin häst och att stärka relationen. Att ha en bra ralation häst och människa emellan är jätteviktigt, det tycker jag absolut. Men att det har gått en trend och ett mode i att plocka bort både träns från hästen och hjälm från ryttaren tror jag kan vara farligt. Hur naturligt man än vill ha det och hur bra man än känner sin häst tycker jag att man inte får glömma bort säkerheten i det hela. Det är förstås upp till var och en, men säkerheten måste komma först enligt min mening. 
 
+ Sist men inte minst på denna lista kommer en av mina favoritpunkter! Att ridsporten faktiskt börjar betraktas som en sport. Kläder och utrustning anpassas mer och mer för att faktiskt passa den idrott vi håller på med. Det är inte bara utseende i grejerna utan de fyller mer och mer en funktion och det finns en tanke bakom varje produkt. Funktionsmaterial även i tävlingskläder, utrustning som är anatomiskt anpassade för att passa hästen och komfort prioriteras högre. Jag vet att jag tidigare har skrivit om detta men jag tycker att det är en bra sak att lyfta igen. Ett mer sportigt mode även i hästvärlden ser jag som ett stort plus! 
 
Vad tycker ni? Håller ni med mig i någon av punkterna ovan eller gör ni det inte? Finns det fler trender just nu som borde lyftas? Dela gärna med er!
 
#1 - Sara

Jag håller absolut med och speciellt det där med frihetsridning. Man får inte glömma bort att hästen fortfarande är ett djur och att man måste tänka på säkerheten, både för sig själv och för hästen!

#2 - Michelle Petersson

Håller verkligen med! :D
Kram