På Fyra Hovar

Gott nytt år!

GOTT NYTT ÅR önskar vi från fjällen! Vi har varit här i vår stuga sedan i tisdags och stannar till på lördag. Sixten har bra passning hemma och får vila sig medan vi är bortresta. När vi kommer hem fortsätter vi att sätta igång. Då kommer också en kortare genomgång av året som gått och mål och upplägg för det nya året. Nu firar vi ut det som återstår av detta året! 
Dagens ridpass
Ikväll blev det ett sent ridpass i ridhuset på grund utav snön som kom inatt. Jag älskar snö och tycker att det gärna får komma flera decimeter till. En fin avslutning på julen med lite vitt på marken. Eftersom det inte gick att rida utomhus väntade vi tills ridhuset var tomt. Sixten skötte sig riktigt bra idag och var lugn och fin. Nästan på gränsen till seg. Men hellre det än heltokig. Vi jobbade på och red över två bommar för att skoja till det lite. Vi ska ju helst rida över bommar varje dag så jag passade på när vi var ensamma. 
Nyttigt med skrittarbete
 
Vi har nu klarat av första veckans skrittarbete enligt vårt igångsättningsschema. Jag har insett vad nyttigt det är att arbeta sin häst i skritt. I vanliga fall är det en gångart som i alla fall jag slarvar lite med. När vi nu jobbar enbart i skritt visar det sig tydligt vilka svagheter vi har, och vad vi behöver träna vidare på. Jag tycker till exempel att det är svårare att hitta bärigheten och att få Sixten att lägga tyngden på bakbenen. Normalt sett brukar jag rida mycket övergångar för att aktivera motorn där bak. Nu får jag tänka till och använda mig av andra knep. Samtidigt är det bra att kunna bryta ner varje rörelse och övning och ta det steg för steg. Det jag har lagt extra vikt vid den här veckan är att försöka bli mjukare i handen och rörligare i handlederna. Jag har gått och funderat på hur mina hästar har varit i handen genom åren och kommit fram till att jag helt enkelt har varit för stum i handen.

 Det är också en utmaning i sig att rida aktivt i skritten och inte bara sitta och åka med. Jag försöker att se varje skrittpass som vilket träningspass som helst för att motivera mig själv. För att hitta motivationen i varje ridpass under igångsättningen är det toppen att ha fått ett schema att gå efter. Det är lättare för mig att göra ett bra jobb när jag ser hur vi ska ta oss fram vecka för vecka. Det blir en tydlig plan att gå efter och ger en bra struktur i träningen. Efter varje ridpass antecknar jag i kalendern vad vi har gjort och hur länge vi har ridit. Då blir det också lättare att följa hur träningen faktiskt har sett ut.

Vad vi tränar mer på just nu är korta förflyttningar i skänkelvikning. Tre-fyra steg åt gången för att inte rida iväg och tappa bogarna eller bakdelen. Under de första veckorna är int tanken att de sidförande rörelserna ska vara mycket längre än så vilket passar bra. Ända sedan jag red in Sixten har de sidoförflyttande rörelserna varit svårt för oss. Det är många kroppsdelar som ska hänga ihop, och jag har haft lite svårt att koordinera min egen kropp. På Ginnie red jag betydligt mer skänkelvikningar och skolor jämfört med vad jag har gjort på Sixten. Hon hade väldigt lätt för den typen av övningar vilket gjorde det enklare för mig att hänga med och göra rätt. Med Sixten har det varit betydligt svårare. För några veckor sedan kom jag på varför vi kan rida skänkelvikningar bra undan för höger skänkel, medan det för vänster inte alls fungerar. Jag skruvar mig nämligen i kroppen och lägger tyngdpunkten fel när jag ska flytta honom undan vänster skänkel. Inte så konstigt att det inte har fungerat när jag givit honom dubbla signaler. Sedan dess har jag tränat på att sitta mitt i sadeln och försökt vara medveten om hur jag använder min egen kropp. Precis sådana här saker har dykt upp i skrittarbetet och jag har tagit mig tid att jobba på detaljerna.

När vi väl kommer igång på riktigt tror jag att vi kommer ha stor nytta av arbetet vi gör just nu. Det gäller att tänka långsiktigt och förstå varför man gör det man faktiskt gör. Därför försöker jag se denna perioden som en möjlighet att börja om och göra rätt från början.