På Fyra Hovar

Där dog vår hoppkarriär
 
2015 kommer jag skriva in i min egen historiebok som året med flest tråkiga besked och motgångar. Idag väntade ännu ett tungt besked. Sixten har varit hos veterinären hela dagen för en hältutredning av hans diffusa rörelsestörning. Till slut spårades problemen till hovarna, och då speciellt på vänster fram. Han har kraftig hovbensförbroskning i framhovarna, precis som Ginnie hade. Utöver det var han vass i hovleden och blev behandlad med kortison. Hovbroskförbening känner vi ju tyvärr till allt för bra sedan innan. Nu är Sixten skodd med specialskor. Liknande variant som Ginnie hade. En typ av ringsko som gör att hoven lättare ska få hjälp med lättare överrullning och ökat stöd.
 
Vad det med klartext betyder är att vår hoppkarriär ser ut att vara över. Hoppning på högre höjder kommer att ge en alldeles för stor belastning på hovarna och i längden vara ohållbart. Fan fan fan känner jag. Det var ju inte så här det skulle bli. Inte med en häst till. 
 
Men vad ska man göra. Om så krävs får vi sadla om och satsa på dressyr istället. Sedan får vi se hur länge Sixten håller. Vi har väl innerst inne vetat att han inte är en häst som kommer bli trettio år gammal. Hans storlek talar emot honom på det planet, och hovbroskförbeningen vet vi kan vara ärftlig. Men det känns ändå så himla tråkigt. Hoppning är vår grej, och Sixten har så oerhört mycket kapacitet att ta av. Det känns som att vi precis skulle börja vår hoppkarriär nu och ta oss ut på tävlingsbanorna tillsammans. Och jag ska vara ärlig, det känns lite som att en dröm slocknade idag. 
 
Ordinationen blir inledningsvis vistelse i sjukhage och metacam. Nu får vi sätta oss ner och tänka om hur framtidens upplägg kommer se ut. Man får vara glad för varje dag man får tillsammans med sina djur. Att kanske inte kunna hoppa är inte jordens undergång, men visst känns det bedrövligt tråkigt. Men jag slutar inte att hoppas. Någon gång kan väl ett mirakel ske....
#1 - Anonym

http://www.tidningenridsport.se/Avel/Nyheter1/2015/10/Hovbroskforbening-inget-hinder/