På Fyra Hovar

Jämnt stöd i båda tyglarna

God morgon på er denna soliga måndag! Idag var det ordentligt kallt hos oss, och till och med läge att skrapa rutorna på bilen. Höstkappan åkte snabbt fram, äntligen. Bortsett från leriga hagar så gillar jag hösten. Speciellt tidig höst då löven på träden skiftar färg och den första kylan smyger sig på.

Sixten har fått gå utan täcke i hagen nu när solen varit framme. Ju längre han kan gå utan desto bättre. Om det regnar ska han däremot få på sig täcke illa kvickt. Jag missade det under en dag i veckan och det fick jag sota för. Det märktes direkt att han hade stått och spänt sig och var stel i ryggen. Jag får lära mig av det helt enkelt. Regnar det, då blir det täcke på.

Igår kväll red vi ett dressyrpass i paddocken. Det gick faktiskt riktigt bra. Som uppvärmning gjorde vi travövergångar och serpentinbågar och jag försökte fokusera på att hålla ett jämnt stöd i båda tyglarna. Jag har kommit på mig själv med att jag smyghåller lite för mycket i innertygeln och på så vis tappar balansen. Tydligast blir det när vi har ridit på böjt spår och går ut på en långsida. Där vinglar vi iväg. Efter travuppvärmningen la vi stor vikt på galopparbetet. Vi höll oss på fyrkantspåret där jag precis som under uppvärmning fokuserade på att hålla Sixten rak för att få honom att ta jämnt stöd på båda tyglarna. När det kändes bra fortsatte jag på samma väg men ställde honom inåt på långsidorna. Man kan tänka sig en början på en svag öppna. Det var en väldigt givande övning och Sixten slappnade av fint, blev rundare i formen och började jobba igenom kroppen. Då bytte jag övning och lekte med galoppombyten på serpentinbågar. Vissa byten blev riktigt fina, med hyfsad balans både före och efter själva bytet. Han känns starkare och starkare i galoppen, och fler byten blir rena. Det känns jättekul! Som avslutning joggade jag av honom i trav i lång och låg form vilket blev mitt kvitto på att han hunnit bli ordentligt lösgjord.   

#1 - Linnea Asp

Superfin häst :)