På Fyra Hovar

En vädjan till alla bilister
Vilken underbar uteritt vi hade idag! Strålande sol och vindstilla och både mitt på dagen och mitt i veckan. Bättre kan det inte bli. Chabo och Jonas promenerade med oss och vi kunde låta Chabo springa lös en stor del av turen. 
 
Något jag däremot känner att jag behöver ta upp är allmänt trafikvett. De flesta bilister vi möter i trafiken visar faktiskt hänsyn genom att sänka farten och ta ut svängen. Till er vill jag säga STORT TACK! Det är väldigt uppskattat av oss ryttare och även av de som går på marken. Ni brukar oftast mötas av ett glatt leende och en vinkning som tack för visad hänsyn.
 
Men så finns det alltid en klick som inte passar in i beskrivningen ovan. Jag räknar inte med att alla förstår hur hästar fungerar och vet om att en häst kan bli rädd för ingenting och hoppa åt sidan. I det fallet får vi gemensamt försöka prata med och lära dessa personer hur man beter sig när man möter hästar. Men bägaren rann över när vi idag möttes av två yngre killar som tävlade med sina bilar och blåste förbi oss minst dubbelt så fort som hastigheten tillåter. Sixten är lugn i trafiken, tack och lov. För det mesta ska jag säga, för man kan aldrig veta. Han reagerade inte den här gången. Jag rider aldrig ut själv utan brukar ha någon som går med till fots. Idag var det Jonas och han gjorde ett gott jobb med att teckna åt de bilar som kom lite väl fort att sänka farten. Ofta räcker det, och får folk att haja till och bromsa ner. Men killarna vi mötte idag gasade på om möjligt ännu fortare. 
 
Såhär är det. Vi ryttare rider helst inte i trafiken, utan undviker det så mycket som möjligt. Men när vi måste så försöker vi hålla oss så långt ut i kanten som möjligt, bära ordentligt med reflexer så att vi syns (speciellt i mörker då vi ser ut som vandrande julgranar) och vi gör vårt yttersta för att mötet ska bli smärtfritt för alla inblandade parter. Så till er som trots det gasar förbi så nära att jag skulle kunna sträcka ut handen och nudda biltaket vill jag säga såhär: Det är okej om ni skiter fullständigt i mig och min häst. Ni behöver inte gilla oss. Men för guds skull, tänk på er själva då, eller på era barn som ni ibland har med er i bilen! Jag lovar att ni inte vill ha 700 kilo häst i vindrutan på bilen. En stor häst som Sixten väger dubbelt så mycket som en älg. Ni vill inte krocka med oss och jag vill inte krocka med er. Så SNÄLLA tänk er för en extra gång nästa gång ni möter en häst i trafiken. Sänk hastigheten lika mycket som du hade gjort om det gick en älg på vägen, eller ta ut svängen lite. På det viset kommer det bli trevligare för oss alla. Tack.