På Fyra Hovar

Uppträning vecka 8
 
Tänka sig att vi redan är inne på den åttonde veckan av vår uppträning. Sixten känns fräschare och starkare för varje vecka som går. Genom de veckorna vi har satt igång honom har vi haft en tydlig struktur och en plan med varje ridpass och det har givit resultat. Träningen har blivit varierad med tänket "varannan dag på ridbanan och varannan dag uteritt" och det är ett system jag tror på. Det är inte alltid det går att få till det på det viset, men att inte rida på samma ställe och göra samma saker två dagar på rad är något jag tror på. Jag kan inte tala för alla hästar men Sixten är en häst som behöver aktiveras och hittas på roliga saker med, annars tröttnar han. Däreför tror jag stenhårt på det system vi har följt de senaste veckorna. Dessutom är det nyttigt och stärkande att rida på olika underlag och i olika miljöer. En glad och hållbar häst är vad vi eftersträvar. 
 
Vad vi har gjort annorlunda under veckan som gått är att vi har fått börja lägga in ett antal galoppfattningar under varje ridpass. Galoppen är den gångart han har lättast för och det kommer väldigt naturligt för honom. Det märker man vid de tillfällen då han har fått springa lös. Han tar hellre en långsam galopp än att trava på. Kanske för att han har lättare att få koll på sina långa ben. I traven händer det fortfarande att han "tappar" ett bakben, även om det händer mer sällan ju starkare han blir. 
 
Råden för vecka åtta och nio är desamma och lyder som följande: "Succesivt ökande arbete i alla gångarter. Arbeta gärna med galoppbommar. I slutet av perioden kan hästen galoppera över enkla cavaletti eller korta studsserier. Fortsatt konditionsträning med klättring ute."