På Fyra Hovar

Era tips för en lösgjord häst
Vårt största fokus i ridningen just nu ligger på att få Sixten lösgjord ordentligt så att han kan använda hela sin stora kropp på rätt sätt. I veckan har jag ridit mina två bästa dressyrpass någonsin till följd av att vi tränat ordentligt utan avbrott. För oss tar uppvärmningen lång tid och får inte skyndas på. Sixten måste få ta sin tid att jogga igång kroppen och bli varm innan vi kan börja rida "på riktigt". 
 
Jag vill gärna ha era tips. Hur gör ni för att få er häst lösgjord? Har ni någon favoritövning? Dela gärna med er så får jag något nytt att testa!
#1 - Anonym

Så himla fin häst!
Det som funkade bäst för mig och min häst när jag hade häst, så var det oxå lång uppvärmning. Inte den typiska uppvärmningen man lärde sig på ridskolan att skritta på långa tyglar o sen korta upp hästen i skritt och jobba. Det funkade inte st för oss. Bästa var att skritta i rask tempo, behövde inte vara typiska "minst 10 min" (min häst gick ute hela tiden så är ju redan ganska mjuk) och sen köra igenom trav på långa tyglar, jogga lång och låg, och sen galopp på långa tyglar. Han skulle hitta sin egen balans. Sen var det dags att börja tänja halsen lite, böja ganska mkt åt vardera håll i båda skritt och trav. Därefter var han redo att börja jobba. :) jag hade tur med en häst som sällan var stel i början av pass utan han var alltid ganska mjuk och lätt i kroppen. Mkt utevistelse och mkt ridning i kuperad terräng gör nog susen är min uppfattning :)

Svar: Vad kul att du tog dig tid att svara! :) Jag testade på att köra på ditt koncept nu i veckan och det visade sig fungera riktigt bra. Så mjuk och fin som han blev har han inte varit på länge :D
På Fyra Hovar

#2 - Anonym

Jag som skrev det låååånga inlägget innan, glömde tillägga att med den uppvärmningen så fick han rasta av sig på uppvärmningen och vara lugn och sansad sen vid arbetet, istället för att gå och ladda så löste vi överskottsenergin på uppvärmningen ;)