På Fyra Hovar

Forma runt innerskänkeln
 
Med måndagens hoppträning i bakhuvudet gick dagens ridpass ut på att mjuka upp sidorna på Sixten och försöka forma honom runt innerskänkeln. I Trollhättans kommun har vi sportlov denna veckan så ridhuset är ledigt kvällstid. Vi hade lyxen att vara helt ensamma under större delen av ridpasset. När det har varit dåligt väder under vintern har vi ibland varit upp till nio personer som ridit samtligt på kvällarna. Det har visserligen varit roligt att rida så många tillsammans och vi har bjudits på många skratt när vi nästan har krockat med varandra, men jag uppskattar därför de tillfällen då jag bara kan vara fullt fokuserad på Sixten och vår träning tillsammans.
 
Idag fick jag sällskap av pappa som jag kunde bolla mina funderingar med samtidigt som jag red. Han hjälpte mig även att ta fram en cavaletti som blev vårt arbetsredskap i dagens träning. Vi ställde cavalettin på medellinjen och red i åttor över den i galopp. Vår utmaning under hoppträningen i måndags var att jag inte lyckas få Sixten runt innerskänkeln i svängarna, och han blev stark för mig och vi fick inget bra samspel i kurvorna. Tack vara att jag idag hade ridhusväggarna som bromsade upp fick jag vara rapp i mina hjälper och rida i varje steg. Med Sixtens storlek krävs det en del för att hinna och framförallt orka runt i en åtta med tiometersvolter. Övningen fungerade så som jag hade hoppats och han svarade jättefint. Efter en stunds uppvärmning mjuknade han och jobbade på riktigt fint. Jag tycker det är superbra att få konkreta tips på vad jag ska jobba på. Det gör mig mer motiverad när jag rider på egen hand. 
 
Igår longerade jag honom en gång stund. Dels för att jag ville vila min rygg som kändes lite ansträngd, men också för att göra en check på hur han rörde sig. Vanligtvis brukar mamma longera honom om jag inte är i stallet så det var längesedan jag såg honom röra sig utan ryttare på ryggen. Jag tyckte faktiskt att jag såg en stor skillnad. Han bar sig bättre själv och sökte sig framåt neråt utan inspänning. En bra indikation på att träningen går åt rätt håll. Imorgon får han en vilodag då vi ska åka ner till Göteborg Horse Show!