På Fyra Hovar

Bettbyte
(null)

(null)
Att byta bett på Sixten är något jag funderat på ett tag. Men i den djungeln som finns att välja bland har det inte varit lätt att veta vad jag ska testa. Ska man ha rakt, ledat, mjukt, böjt, ja listan kan göras lång. Dessutom skulle man bli helt ruinerad av att köpa nya om man ska testa alla. För oj vad dyra vissa bett är! 

Istället för att slå till på något har jag suttit framför datorn och läst olika artiklar och expertutlåtanden. Vilka bett är mildast, vilka funktioner har olika modeller och hur påverkas hästens mun. Min utgångspunkt var att jag ville hitta ett milt bett som tar så lite plats i Sixtens mun som möjligt. Anledningen till att jag vill byta alls är dels för att variera så att trycket i munnen inte alltid hamnar på samma ställe men också för att jag upplevt att han inte varit helt nöjd med det vanliga tredelade tränsbettet som jag har haft ett bra tag. 

Sixten är en känslig häst och jag vill ha ett så snällt bett som jag kan hitta. Så kom jag att tänka på att han gick väldigt fint på eggbett när han var yngre. Så jag rotade i mina lådor och hittade ett tunnt tvådelat eggbett (fasta ringar) som jag satte på nu i veckan. Som tur var var det tillräckligt stort. Han har 14,5 nämligen så därför har det varit svårt att låna av någon annan för att prova. Det gamla bettet som jag nu satte på har fungerat riktigt bra, och efter att han fått fundera på vad det var för nytt skrot han hade fått i munnen accepterade han det. 

Jag har insett att han trivs bättre med fasta ringar och när det är mer stilla i munnen. Han går även stadigare i formen på detta bett än på det vi ridit på senast. Fortsättning följer på hur det går men för ett tag framöver kommer jag köra på detta.